O nama i našem planu


Tko smo mi?

Mi smo Anonutopia - haktivistička skupina iz Hrvatske (i šire) koja se okupila oko ideje da Hrvatska možda i nije toliko loše mjesto za život koliko se nama to trenutno čini te da možda i nije potrebno nezamislivo puno rada i truda da bismo od nje zajedno napravili ono što su nam obećavali - ugodno mjesto za život. Ako političarima zamjeramo loš i korumpiran rad, učinimo nešto po tom pitanju i pokažimo im da zaista znamo o čemu pričamo kada tvrdimo da znamo i možemo bolje.

Anonutopia je živopisna i šarolika skupina entuzijasta i stručnjaka, a otvoreni smo za sve koji su nam voljni pomoći u našim zajedničkim ciljevima. Iako se radi o haktivističkom i tehnološkom pokretu, na projektu se već sada okupljaju ljudi različitih struka i interesa. Osim za hakerima i programerima gotovo odmah se pojavila potreba i za brojnim drugim strukama: blogeri, poduzetnici, marketinški stručnjaci, pravnici, ekonomisti, komercijalisti, društveno-humanistički znanstvenici i aktivisti. Svoj veliki entuzijastični doprinos od samog početka daje i jedan frizer na privremenom radu u Dublinu.

Ograničenja ni preduvjeta nema, svi su dobrodošli!


Naši ciljevi

Ciljevi Anonutopije su sljedeći:

 ‐  tržišnim metodama postepeno vratiti bankarski i druge sektore građanima Hrvatske pod kontrolu
 ‐  zaustaviti negativnost i podijeljenost Hrvatske te oživiti pozitivni duh i duh suradnje
 ‐  pomoći integrirati blockchain, smart contract i druge moderne tehnologije u hrvatski javno-politički život
 ‐  pozicionirati Hrvatsku kao globalnog lidera u segmentu tehničkih rješenja u (direktnoj) demokraciji
 ‐  podizati svijest i ukazivati na važnost privatnosti, anonimnosti, i sigurnosti na Internetu
 ‐  pomoći u odblokiravanju blokiranih građana Hrvatske


Plan i program

Prvi dio našeg plana već je ostvaren i završen - smisliti, dizajnirati i isprogramirati Kriptokunu i prateću infrastrukturu (novčanik, web stranica, serveri i slično). Tako je nastala i Anota (Anote), naš bankarski token kojim se ponosimo koliko i Kriptokunom. Više o Anoti pročitajte ovdje, a o Kriptokuni ovdje. Kriptokuna i Anota su deployane u Ethereum blockchain 25. lipnja 2018. godine, na Dan državnosti Republike Hrvatske.

Nakon početne faze, krećemo u crowdfunding fazu. U ovom periodu prodavači kreću prodavati Anote svima zainteresiranima u Hrvatskoj i svijetu. Ovo ne bi trebao biti težak zadatak za prodavače i marketinške stručnjake jer Anota ima uprogramiran strmi rast vrijednosti, a čitavo vrijeme dok ju posjedujete (holding), ona na vašu adresu isplaćuje zaradu u obliku Ether (ETH) kriptovalute. Osim toga, ima ugrađen i referral program od čak 20%.

Anota ima jasno izražene i prilično agresivne elemente piramidalnog marketinga. Međutim, za razliku od ostalih proizvoda koji piramidalni marketing koriste za osobno bogaćenje svojih vlasnika, Anota ga koristi za stvaranje fonda koji služi osiguravanju i smirivanju vrijednosti jedne od prvih stabilnih kriptovaluta na svijetu - Kriptokune.

Crowdfunding služi za uspostavu naše vlastite bankomatske mreže i razvoj vlastitog Open Source kripto-bankomata (AnonATM). Ukoliko crowdfunding prođe bolje od naših očekivanja, svaki višak ćemo koristiti za pojedinačno odblokiravanje blokiranih građana.

Paralelno sa crowdfunding fazom kreće i faza intenzivnog razvoja Open Source aplikacija koje će koristiti Kriptokunu (i Kriptodolar, Kriptoeuro i ostale naše kripto-ekvivalente stvarnih fiat valuta) te na taj način generirati njihovu intenzivnu potražnju iako su same aplikacije besplatne.

To će aktivirati ekonomiju Kriptokune i Anote, a Anota u svom dizajnu ima uprogramirane mehanizme koji će čitavo vrijeme financirati razvoj aplikacija koje generiraju potražnju i potrošnju, kako nje, tako i njenih kripto-fiata.

Prva aplikacija koju ćemo napraviti je AnonTaxi, besplatna Open Source aplikacija za spajanje putnika i prijevoznika kojom ćemo izbaciti Uber sa hrvatskog tržišta i vratiti onih 25% (na koje nigdje u svijetu nije plaćen porez) natrag u Hrvatsku. Ova aplikacija će se kao i sve ostale naše aplikacije nuditi u čitavom svijetu, a bit će nezaustavljiva i kompletno će raditi na blockchainu, nešto što Uber već dugo planira, a nikako ne ostvaruje.

Anonutopia ima čitav niz ovakvih projekata u planu, a svi oni će biti besplatni, Open Source i prilagođeni Kriptokuni i Anoti.


Način rada i ophođenja

Anonutopia, Kriptokuna i Anota su nastale kao produkt čistog pozitivnog duha i takvima ih želimo i zadržati. Pozitiva, zajedništvo, suradnja, optimizam i ostalo čega u Hrvatskoj vidljivo nedostaje, to su ideali kojima želimo težiti ovim projektom.

Osim pozitivnog duha, i transparentnost je vrlina koja nam je jako važna iako smo anonimni haktivisti. Ovo je također nešto čega u Hrvatskoj poprilično nedostaje. Blockchain tehnologije i transparentnost želimo iskoristiti za rješavanje problema duboko ukorijenjene korupcije, a direktnu demokraciju temeljenu na smart contractima ćemo iskoristiti kao alat za borbu protiv nepotizma. Primjer takve direktne demokracije su ocjene u raznim aplikacijama. Iz ovog razloga imamo i podstranicu posvećenu transparentnosti.

Uz tehnička rješenja intenzivno radimo i na modelima demokratske rasprave i odlučivanja. U Anonutopia haktivističkom timu sve odluke od početka donosimo sistemima direktne demokracije koje ćemo pružiti na raspolaganje i korisnicima Kriptokune i Anote.

Pridruži se i radi s nama za bolju budućnost!