Sve o Kriptokuni


Što je Kriptokuna?

Kriptokuna je stabilna kriptovaluta temeljena na Waves ekosustavu i Neutrino protokolu koja ima vrijednost 1:1 s kunom što ju u stvarnosti čini decentraliziranim bankovnim računom pod kontrolom njenih korisnika te zbog toga ima oko 50% godišnje kamate na štednju s dnevnom isplatom i to bez ikakvog oročenja.

Kamata se zarađuje na gotovo identičnom principu kao i kod klasičnog bankarskog sustava, ali ju u slučaju kriptokune ne zadržava nikakva banka niti međunarodni bankarski karteli već se zarada vraća korisnicima same Kriptokune koji su u osnovi i njezini vlasnici. Novac koji korisnik stavi na kriptokunski račun se ulaže u projekte unutar Waves ekosustava u direktnodemokratskim i transparentnim procesima u kojima može sudjelovati bilo tko, a ti projekti zatim vraćaju dio zarade onima koji su u njih uložili, dakle, korisnicima Kriptokune i drugih ekvivalentnih kriptovaluta.

O ulaganjima odlučuju financijski stručnjaci, a samih projekata ima mnogo tako da čak i kad nekakav projekt propadne, to samo znači nižu kamatu za krajnje korisnike. Iako postoji određeni rizik (koji postoji i kod klasičnog bankarskog sustava), on je na ovaj način sveden na minimum.

Neke od investicijskih programa možete vidjeti na slici dolje, ili odlaskom na Waves Exchange stranicu.

Waves investicijski prgrami

Kriptokuna se može koristiti putem Kriptokuna novčanika ili originalnog Waves novčanika, ali je Waves novčanik značajno kompliciraniji za upotrebu dok je Kriptokuna novčanik daleko jednostavniji i prilagođen samoj Kriptokuni. Oba novčanika omogućuju brzo i jednostavno slanje, primanje i zamjenu kriptokuna za druge kriptovalute ili "pravi" tj. fiat novac (kune, eure ili drugo).

Cijena transakcije kriptokuna je 0.05 kn (5 lipa) neovisno o iznosu transakcije, a taj novac odlazi ljudima koji održavaju decentraliziranu mrežu računala diljem svijeta na kojima počiva infrastruktura Waves ekosustava i same Kriptokune. Ovo omogućuje to da se Kriptokuna ne može zabraniti zakonom jer se računala na kojima njen rad počiva nalaze izvan pravnih jurisdikcija pojedinih država. Npr. nekoga u Indoneziji ili Nigeriji ne zanima je li Kriptokuna u Hrvatskoj zabranjena ili nije.

Ovo posljednje pojašnjavamo jer je jasno kako će međunarodni centri moći pokušati zaustaviti i ovaj projekt kao što pokušavaju sa svim drugim sličnim projektima. Iza Kriptokune jednostavno ne stoji nitko koga se može kazniti, ona je samo software otvorenog koda koji zaradom motivira ljude diljem svijeta da održavaju njenu infrastrukturu, a njenim korisnicima omogućuje punu anonimnost i privatnost.

Što je AINT (bankarski) token?

Kriptokuna je od samog početka gotovo kompletno decentralizirana, ali je proces pretvaranja kuna u kriptokune i kriptokuna u kune još uvijek pomalo zamršen i kompliciran za običnog korisnika.

Naime, da bi korisnik uplatio novac na kriptokunski račun i počeo uživati u blagodatima kamate, prvo mora zamijeniti "pravi" novac (kune, eure ili nešto treće) u Waves tokene koristeći neku od crypto mjenjačnica te zatim poslati Waves tokene na adresu (broj računa) Kriptokune. Tek po završetku tog procesa, na njegov će kriptokunski račun sjesti kriptokune. Naravno, proces ide i obratno za isplatu s računa dok je proces slanja i primanja s računa na račun gotovo trenutan.

Za ovo preporučujemo Bitcoin mjenjačnicu u Hrvatskoj pod nazivom Bitcoin Store.

Upravo zbog pojednostavljivanja procesa zamjene kuna u kriptokune i obratno je u ekosustav ubačen token AINT (Anonymous Infrastructure Token). On će u 2. fazi puštanja Kriptokune u promet omogućiti onima koji ga imaju obavljanje bankarskih usluga za obične korisnike. Naime, kupnjom ovog tokena budući bankar dokazuje kako ima dobre namjere vezano za Kriptokunu i njen ekosustav (Proof of Stake) te će mu ovisno o iznosu AINT tokena koje posjeduje biti omogućena zamjena kriptokuna za kune i obratno koristeći obični bankovni račun ili gotovinu kroz sam novčanik i sustav Telegram chat botova.

Osim toga, posjedovanje AINT tokena omogućuje i zaradu na slijedeći način. Naime, kamata koja se nudi korisnicima u ekosustavu Kriptokune je nešto veća od 50% i varira ovisno o svjetskim financijskim crypto tržištima i trenutno može ići čak i do 150% godišnje. Korisnicima se isplaćuje 50% dok sav višak odlazi vlasnicima AINT tokena i to u omjerima u kojima posjeduju AINT token.

Kriptokunu su razvili hrvatski programeri i hacktivisti volonterski i bez ikakve zarade u obliku softwarea otvorenog koda. Zbog toga je treća uloga bankarskog AINT tokena crowdfunding razvoja sustava za direktno bankarenje (direktno pretvaranje kuna u kriptokune i obratno) koji je dosta kompliciraniji za razviti od same Kriptokune te zbog toga za to trebamo financijsku pomoć. Naime, programeri trenutno posjeduju sve AINT bankarske tokene i prodat će ih budućim bankarima po određenoj cijeni. Ta cijena će razvojem projekta rasti jer će rasti ukupna količina novca kojeg korisnici drže na kriptokunskim računima pa će i zarada za one koji posjeduju AINT bankarski token rasti.

Time je trostruka uloga bankarskog AINT tokena zaokružena. Njime se financira daljnji razvoj Kriptokune tako što ga kupuju budući bankari jer će samim posjedovanjem tog tokena dobivati dio korisničke kamate, a samom kupnjom tog tokena dokazuju svoje dobre namjere i to da im se može vjerovati kao bankarima u procesu zamjene kriptokuna za kune i obratno.

Naravno, samim radom u ulozi bankara će također zaraditi i naknadu za posredovanje, a i sama cijena tokena će rasti pa će ga u bilo kojem trenutku moći prodati i zaraditi na samoj trgovini bankarskim tokenom ukoliko to budu željeli, na sličan način na koji se u postojećem bankarskom sustavu trguje dionicama.

Raspodjela AINT tokena

AINT token je izdan u 144 tisuće apoena i inicijalno je raspoređen na ovaj način:

   125 tisuća ostaje po strani i bit će predano zajednici na upravljanje po završetku prve faze.
   9 tisuća je prodano u neformalnoj crowdfunding kampanji u 3 godine razvoja.
   10 tisuća se prodaje u formalnoj crowdfunding kampanji na način da mu programirano raste cijena.

Crowdfunding za punu decentralizaciju i direktno bankarenje

Kupnjom bankarskog tokena za vrijeme crowdfunding kampanje događa se slijedeći proces:

   40% iznosa ide za crowdfunding.
   15% iznosa ide osobama koje su već kupile token u crowdfunding kampanji (u točnim omjerima).
   5% iznosa ide korisniku koji je doveo osobu koja podržava projekt (referral / preporuka).
   40% ide za kontinuirani otkup svih tokena u opticaju tako da cijena nikad ne može pasti na 0.

Cijena AINT tokena

Crowdfunding kampanja je programirana na način da cijena AINT tokena od početne naraste na 100 puta veću cijenu (od 0.1 Wavesa do 10 Wavesa). 10 tisuća AINT-a je raspoređeno u grupe od 100 AINT-a (100 grupa po 100). Početna cijena je 0.1 Wavesa i svakih prodanih 100 apoena, cijena raste za 0.1 Wavesa. Dakle, prvih 100 se prodaje za ukupno 10 Wavesa tj. za 0.1 Waves po komadu. Drugih 100 se prodaje za ukupno 20 Wavesa ili 0.2 Wavesa po komadu. Zadnjih 100 se prodaje po cijeni od ukuno 1000 Wavesa ili 10 Wavesa po AINT-u.

Faze razvoja i pokretanja

Faza I - Razvoj osnovne verzije

U posljednje tri godine volonterski smo razvili MVP (Minimum Viable Product) Kriptokune. To je minimalna verzija svih aplikacija (web stranica, novčanik, sama kriptovaluta i bankarski token kao i chat aplikacije za Telegram) spremna za upotrebu za široku publiku, "obične" korisnike. U tom procesu smo intenzivno pratili sve svjetske trendove u području kriptovaluta.

Faza II - Crowdfunding i razvoj sustava za direktno osobno bankarstvo

U ovoj fazi crowdfundingom skupljamo sredstva za daljnji razvoj i stabilizaciju i samoodrživost projekta. U prodaju puštamo 10 tisuća AINT bankarskih tokena i paralelno radimo na razvoju sustava za direktno osobno bankarstvo koji će koristiti AINT token tj. za čije će korištenje biti potrebno posjedovati AINT token.

Osim crowdfundinga, tu je i upoznavanje novih korisnika sa Kriptokunom i štednjom u Kriptokuni gdje je cilj doseći milijun kuna na korisničkim Kriptokuna računima, nešto što će projektu također pružiti samodostatnost za daljnji razvoj.

U ovoj fazi ne preporučujemo ulaganje iznosa većih od tisuću eura po kriptovaluti. U njoj ćemo dovršiti i kompletnu decentralizaciju dosadašnjeg tehničkog rješenja, u segmentima u kojima bi decentralizacija mogla biti veća.

Faza III - Kriptodinar, Kriptomarka i Kriptoeuro

Paralelno sa 2. fazom, stupamo u kontakt sa srpskim i bosanskohercegovackim Anonymous skupinama i nudimo im Kriptokunu u obliku otvorenog koda i tehničku podršku za podizanje Kriptodinara i Kriptomarke na identičan način kako to činimo u Hrvatskoj sa Kriptokunom te u isto vrijeme sami podižemo Kriptoeuro, na engleskom i vrijednošću vezan za euro, za sve zemlje engleskog govornog područja pa tako i građane Republike Hrvatske koji žele štediti u eurima.

Faza IV - Širenje u proizvode i usluge

Kad postignemo osnovnu samoodrživost i samodostatnost, krećemo u daljni razvoj vlastitih proizvoda i usluga unutar Kriptokuna ekonomije - vlastitu taxi aplikaciju, vlastitu aplikaciju za najam apartmana, soba i stanova, aplikaciju za dostavu i slično. To ne mora biti ograničeno samo na aplikacije, zajednica može odlučiti napraviti i vlastitu caffe bar franšizu, solarnu elektranu, društveni auto-kamp, bilo što.

Program preporuke (referral program)

Program preporuke funkcionira i za Kriptokunu i za AINT bankarski token.

U slučaju Kriptokune, ukoliko korisnik kojem ste vi pokazali Kriptokunu (putem linka za pozivanje u postavkama novčanika) stavi određeni iznos na Kriptokuna račun (tj. pretvori kune u kriptokune), svaki dan kad njemu sjedne kamata na štednju, određeni iznos će sjesti i na vaš račun. Kod korisnika koji štedi je to 50% godišnje od iznosa koji ima u kriptokunama dok je kod korisnika koji mu je preporučio Kriptokunu to 20% tog iznosa tj. 10% od ukupnog iznosa na njegovom računu.

Program preporuke funkcionira i na AINT tokenu. Ukoliko korisnik kojem ste pokazali Kriptokunu kupi AINT iz crowdfunding fonda, vi ćete dobiti 5% iznosa uplate.