Najčešće postavljena pitanja

U koju kriptovalutu "uložiti", Kriptokunu ili AINT?

Možemo krenuti upravo od riječi uložiti. Kriptokuna je u osnovi ekvivalent bankovnog računa tako da se u nju ne "ulaže" nego se novac drži na Kriptokuna računu i na njemu se štedi, a uskoro će se njome moći plaćati i razne usluge i proizvodi. S druge strane, u AINT token se ulaže, poput investicije. Kad imate novac na Kriptokuna računu (tj. posjedujete kriptokune), tada ste korisnik Kriptokune, a kada imate AINT tokene, u tom ste slučaju investitor.

U praksi to znači da je Kriptokuna unutar maksimalno 24 sata zamjenjiva natrag za kune i ima stabilnu kamatu na štednju, a najveći realni rizik je eventualni pad kamate na štednju.

Kod AINT tokena to u praksi znači da možda nećete moći prodati AINT po željenoj cijeni ako vam bude hitno ili ćete ga morati prodati jeftino i time izgubiti novac. Ali zato s druge strane AINT token donosi realnu mogućnost brzog bogaćenja ukoliko Kriptokuna (i druge njene kopije) skupe puno korisnika i investitora. Također, treba imati na umu i to da samo posjedovanje AINT tokena zarađuje dodatne kriptovalute poput automatizirane i redovne isplate dividende u svijetu dionica.

Kako Kriptokuna održava vrijednost stabilnom?

Svi Waves tokeni koji dođu na adresu Kriptokune automatski se pretvaraju u druge crypto financijske proizvode unutar Waves ekosustava,a ti proizvodi imaju ugrađenu kamatu na štednju koja varira, ali često ide i iznad 50% godišnje. Više o Wavesu pročitajte ovdje.

Kolika je cijena transakcije kriptokuna?

Cijena transakcije je 0.05 kn odnosno 5 lipa, neovisno o iznosu transakcije. transakcije se mogu platiti i drugim tokenima i valutama iz Waves sustava pa i samim Wavesom. U tom slučaju je cijena transakcije 0.001 Waves, što je trenutno skuplja opcija.

Zašto ste anonimni?

Nekoliko je razloga zašto smo anonimni. Prvi je "security through obscurity" princip. Iako nas je nemoguće uhvatiti sve i natjerati da potpišemo transakciju svojim privatnim ključevima svi odjednom, ne želimo da nekom uopće padne na pamet pokušati nas opljačkati u živo na taj način.

Drugi razlog je što vjerujemo da financijskim centrima moći naše rješenje neće biti ni malo drago i iako će biti u potpunosti decentralizirano i neće imati smisla progoniti pojedinačne osobe (kao ni u kontekstu pljačke), ne želimo olakšati sistemu iživljavanje nad programerima koji rade na Kriptokuni i drugim sličnim rješenjima.

Treći razlog anonimnosti je Satoshi Nakamoto, izumitelj Bitcoina koji je i dan danas anoniman. Bitcoin je pokrenula u potpunosti anonimna osoba i identitet te osobe nije ni malo bitan za njegovo funkcioniranje. To je jedna od poanti kriptovaluta i cijelog crypto svijeta - anonimmnost i privatnost bez potrebe za povjernjem. Sve što radimo i govorimmo da radimo se transparentno može provjeriti u samom blockchainu. I budući da svojim korisnicima nudimo anonimnost i privatnost, isto to tražimo i za sebe. Osim toga, želimo da Kriptokuna kao kvalitetan programski proizvod govori sama za sebe.

Zadnji i četvrti razlog je taj što su osnivači Kriptokune pripadnici Anonymous skupine kojoj su anonimnost i privatnost uz slobodu glavni ideali. Tj. drugačije rečeno, anonimni smo i zato što nam je to zabavno.